Ett enkelt sätt att stärka ditt team

Ett enkelt sätt att stärka ditt team
17 augusti 2023 jonathan
team-diskussion

Vi skulle vara färdiga med projektet för en månad sen. Vi jobbar varje dag men det känns som att inget blir gjort. Vi synkar med teamet 2 gånger i veckan men det känns som att inget blir sagt. Är jag en dålig ledare för att jag inte kan få mitt team att bli mer entusiastiska? Har jag ett dåligt team eftersom vi inte kommer nån vart? Känner du igen dig i dessa frågeställningar så är det möjligt att du behöver stärka ditt teams kommunikation?

Det är vanligt att bli orolig på det här sättet men det är inte hopplöst. I denna artikel kommer vi föreslå en utgångspunkt för dig som har kört fast.  Vi kan inte lova att detta löser alla dina problem, däremot är vi säkra på att om du gör detta kommer kommunikationen i ert team och förståelsen för varandra att bli bättre. Därmed kommer det förbättra er förmåga att tackla problem och vidareutvecklas.

Du har flera alternativ för att stärka ditt team

Du har många vägar att gå om du och ditt team har kört fast. Det finns oändligt med metoder, modeller, teorier, självhjälpsböcker, workshops och produktivitetsgurus som är villiga att hjälpa dig med detta. Vi föreslår att du undersöker vilka metoder som kan passa dig, vi arbetar själva med digitala verktyg och workshops för att hjälpa våra kunder förbättra sin gruppdynamik och bygga effektiva team. Således, om du vill se över vilka alternativ du har kan du läsa listan vi har tagit fram på 10 metoder för teamutveckling. Däremot, om du vill komma igång direkt på ett enkelt sätt kan det här inlägget hjälpa dig.

Stärk ditt team med individuell insikt

Det här tillvägagångssättet kommer fokusera på att förbättra kommunikationen för att stärka ert team. Därmed är detta användbart om du upplever att ni ibland har svårt att förstå varandra. En situation vi stött på är att i möten är alla på samma plan, men ändå blir det missförstånd och man arbetar åt olika håll.

Första steget för att förbättra kommunikationen i ert team är att varje person undersöker sig själv. För att göra detta på ett enkelt sätt rekommenderar vi digitala tester. Vi erbjuder en gratis DISC-analys som på 5 minuter ger dig en indikation på hur du är. Testet vi erbjuder fokuserar på hur man uppfattar sitt eget beteende och det är därför en möjlighet för varje medlem fundera över sig själv.

Gör DISC-Testet

Den här guiden kan vara hjälpsam även om du använder ett annat test. Låt varje medlem göra testet i lugn och ro och ge dem tid att läsa igenom sin DISC-profil. Syftet med testet är inte att låsa in varandra i ett fack utan att skapa klarhet i vilka beteendestilar man har. Således kommer detta även hjälpa er att förstå vilka olika beteendestilar som finns inom teamet.

Stärk ditt team med förståelse för varandra

Efter varje medlem har fått tid att göra testet och läsa igenom sin rapport är det dags att flytta fokus från individen till gruppen. För att göra detta är det viktigt att vi alla pratar samma språk, och då menar vi inte Svenska eller Engelska, utan vilka ord vi använder för att beskriva situationen. Därmed är det andra steget, att fastställa ett gemensamt språk. Om ni har gjort vår Lilla DISC-Analys och alla har läst sina rapporter borde ni redan ha en grundläggande förståelse för hur de olika beteendestilarna (färgerna) skiljer sig från varandra. Vill ni bygga bättre förståelse för färgernas innebörd kan ni lägga 5 minuter på att läsa inlägget om de fyra färgerna innan ni fortsätter.

Det tredje steget är att diskutera dessa rapporter med varandra. Det här steget kan se olika ut beroende på vilka problem det är ni stöter på i gruppen. För att ge er en utgångspunkt kan ni diskutera dessa punkter:

 • Vilka färger har ni i gruppen? Finns det mer av en specifik färg?
  • Om det finns mer av nån färg, vad säger det om er grupp? Exempelvis, en väldigt grön grupp skulle kunna sakna initiativtagande.
 • Vad motiverar individerna i gruppen?
 • Vad tycker individerna i gruppen är jobbigt eller omotiverande?
 • Skiljer detta sig baserat på vilken färgprofil man har?

Försök att använda färgerna när ni diskuterar detta. Exempelvis om en person uttrycker att de vill träffas ofta och småprata mer, kan detta vara en person med väldigt gult beteende?

Under det tredje steget finns det risk att det uppstår konflikt, det är ingen fara men försök att ta er igenom diskussionen ändå. Detta kommer öka förståelsen för varandra och vad varje individ tycker är viktigt. Det kan lätt bli missförstånd vid sådana här diskussioner, särskilt eftersom DISC kanske är nytt för ert team. Det viktigaste är att ni i gruppen kommer överens men om ni behöver hjälp att klargöra vissa missförstånd om DISC kan ni läsa inlägget Rätt sätt att tänka på DISC.

Stärk ditt team med en utvärdering

Efter diskussionen föreslår vi att ni arbeta på som vanligt i två veckor, här uppmuntrar vi att använda er av det nya vokabuläret och hänvisa till färg-profilerna för att klargöra ert budskap. Därefter kommer det fjärde steget, vilket är en utvärdering. Anordna ytterligare ett gruppmöte där ni kan diskutera om ni har märkt någon skillnad. Likt det tredje steget kan denna utvärdering se olika ut beroende på er situation. Här kommer några förslag på punkter att diskutera:

 • Har det skett någon förändring i gruppdiskussioner?
 • Har ni reflekterat över er egen beteendestil? Har ni upptäckt beteenden som ni tidigare inte visste?
 • Är det nån skillnad i motivationen att jobba?
 • Vad tycker vi är viktigt att förbättra framöver?

Vi rekommenderar starkt att avsluta diskussionen med en fråga som berör hur teamet ska vidareutvecklas. Detta är ett bra sätt för alla att kunna bidra med sina idéer och uttrycka vad de tycker är bristande i teamet.

4 steg för att stärka ditt team

Teamutveckling är en process som aldrig tar slut och det finns lika många lösningar som det finns problem. Vi hoppas att denna artikel var hjälpsam och gav er en utgångspunkt, kanske hjälpte detta er att tydligare identifiera vilka punkter ert team behöver förbättra. Nedan kommer en sammanfattning av de fyra stegen:

 1. Självinsikt – Varje medlem reflekterar över sig själv. Det finns digitala tester som hjälper med detta och vi erbjuder en gratis DISC-analys, här.
 2. Fastställ gemensamt språk – Det här steget handlar om att skapa förutsättningar för en bra diskussion. Använder ni er av vår analys kan den här artikeln hjälpa er, de fyra färgerna. Använder ni någon annan metod är det en bra idé om varje medlem läser in sig på den.
 3. Diskussion – Diskutera i teamet. För er som använder DISC uppmuntrar vi att använda färgerna och beteendestilarna när ni diskuterar. Jämför sedan med varandra och lyssna på varandras uppfattningar. Utgå ifrån samtalspunkterna högre upp i den här artikeln.
 4. Utvärdering – Arbeta på som vanligt i 2 veckor och ta sedan en ny diskussion i teamet. Diskutera vad som har varit annorlunda, om ni förstår varandra bättre och vidareutveckling.

Om du använde dig av de här stegen för att stärka ditt team, tveka inte att kontakta oss och berätta hur det gick. Vi tycker det är intressant med all typ av teamutveckling, om Lilla DISC-Analysen var användbar får du gärna berätta det. Även om du inte tyckte den hjälpte så vill vi veta det också, kanske hittade du en annan metod som fungerade bra, berätta gärna vilken. Oavsett om du har frågor eller bara vill berätta hur det gick är du välkommen att kontakta oss.

Kontakta oss

Tyckte du det var intressant med DISC och vill lära dig mer är du varmt välkommen att läsa på vår blogg här. Vi har flera inlägg som berör DISC på olika sätt. Lycka till med att stärka ditt team!

Comments (0)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*